четвъртък, 25 декември 2008 г.

за дарбите и тялото

За духовните дарби...
Дарбите са различни, но Духът е същият. Службите са различни но Господ е същият. Различни са и действията но Бог е същият, Който върши всичко във всичките човеци. А на всеки се дава проявяването на Духа за обща полза. Защото на един се дава чрез Духа да говори с мъдрост, а друг да говори със знание чрез същия Дух, на друг вяра чрез същия Дух, а пък на друг - изцелителни дарби чрез единия Дух, на друг да върши велики дела, а на друг да пророкува, на друг да разпознава духовете, на друг да говори разни езици, а пък на друг - да тълкува езици. А всичко това се върши от един и същи Дух, който разделя на всеки по особено, както му е угодно.

Защото както тялото е едно, а има много части, и всичките части на тялото, ако и да са много, пак са едно тяло, така е и Христос.
Защото ние всички, било юдеи или гърци, било роби или свободни, се кръстихме в един Дух да съставляваме едно тяло и всички от един Дух се напоихме.Защото тялото не се състои от една част, а от много. ... Но сега Бог е поставил частите, всяка една от тях, в тялото, както Му е било угодно.
Пак ако те бяха всички една част, где щеше да е тялото? Но сега те са много части, а едно тяло. И окото не може да рече на ръката: Не ми трябваш, или пък главата на краката: Не сте ми потребни. Напротив, тия части на тялото, които се виждат да са по-слаби са по-необходими, и тия части на тялото, които ни се виждат по-малко почтени, тях обличаме с повече почит, и неблагоприличните ни части получават най-голямо благоприличие. А благоприличните ни части нямат нужда от това. Бог е сглобил тялото така, че е дал по-голяма почит на оная част, която не я притежава, за да няма раздор в тялото, но частите му да се грижат еднакво една за друга. И ако страда една част, всичките части страдат с нея или ако се слави една част, всичките части се радват заедно с нея.

А вие сте Христово тяло, и поотделно части от Него. И Бог е поставил някои в църквата да бъдат: първо апостоли, второ пророци, трето учители, други да правят чудеса, някои имат изцелителни дарби, други дарби на помагания, на управлявания, на говорене на разни езици.
Копнейте за по-големите дарби, но аз ви показвам един по-превъзходен път.

Няма коментари:

Публикуване на коментар