четвъртък, 1 януари 2009 г.

посланието на якова

Братя мои, не ставайте мнозина учители, като знаете, че ще приемем по-тежко осъждане. Защото ние всички в много неща грешим, а който не греши в говорене, той е съвършен мъж, способен да обуздае и цялото си тяло. Ето ние слагаме юздите в устата на конете, за да ни се покоряват, и обръщаме цялото им тяло. Ето и корабите, ако и да са толкова големи и да се тласкат от силните ветрове, пак с твърде малко кормило се обръщат накъдето желае кормчията.
Така и езикът е малка част от тялото, но много се хвали. Ето съвсем малко огън колко много вещество запалва!
И езикът този свят от нечестие е огън. Между нашите телесни части езикът е, който заразява тяло и запалва колелото на живота ни, а сам той се запалва от пъкъла.
Защото всякакъв вид зверове, птици,гадини и морски животни се укротяват и укротени са били от човечеството, но езика никой човек не може да укроти, буйно зло е, пълен е със смъртоносна отрова.
С него благославяме Господа и Отца и с него кълнем човеците, създадени по Божие подобие!
Изворът пуска ли от същото отверстие сладка и горчива вода?
Възможно ли е братя мои смоковницата да роди маслини или лозата смокини? Така също не може солена вода да дава сладка. Кой от вас е мъдър и разумен? Нека показва своите дела чрез добрия си живот, с кротостта на мъдростта. Но ако в сърцето си имате горчива завист и крамолничество, не се хвалете и не лъжете против истината.
Това не е мъдрост, която слиза от горе, но е земна, животинска, бесовска, защото гдето има завист и крамолничество там има бъркотия и всякакво лошо нещо.
Но мъдростта която е отгоре, преди всичко е чиста,, после миролюбива, кротка, умолима, пълна с милост и добри плодове, примирителна, нелицемерна.
А плодът на правадата се сее с мир от миротворците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар