сряда, 20 май 2009 г.

семейството - домашната църква 1Кор.16.19

В последните времена някои ще отстъпят от вярата.../вярата,... които забраняват да се встъпва в брак/Тим. 4:3

но "Бракът е нещо честно у всички, и брачното легло - чисто" /Евр.1:4/, затова, за да се избягва блудството, нека всеки си има своя жена, и всяка жена да си има свой мъж... Ако се и ожениш, няма да съгрешиш, и девица, ако се омъжи, няма да съгреши" 1 Кор. 7:2,28/

Откр. 21;२,9

Тогава аз, Йоан, видях светия град Иерусалим, нов, слизащ от Бога, от небето, стъкмен като невяста /Църквата/ за своя мъж... Тогава дойде при мене един от седемте Ангели... и рече: дойди, ще ти покажа жената - невястата на Агнеца"

62:5

Както момък се съчетава с мома - пророкува Исаия - тъй и синовете ти се съчетават с тебе /става дума за старозаветния предобраз на Църквата - Сион/, и както младоженец се радва на невяста, тъй ще се радва за тебе Бог твой"

понеделник, 4 май 2009 г.

на девети май - २२ май стар стил

Свети Христофор пострадал през време на седмото гонение против християните, предприето при император Декий. Този много известен мъченик, почитан и в Източната, и в Западната църква, след жестоките мъчения бил обезглавен в Ликия (Мала Азия) около 249 г. Свети Амвросий Медиолански свидетелствува, че мъченик Христофор чрез чудесата, които били извършени при мъченичеството му, обърнал в християнската вяра 48 000 езичници. Почитането на св. мъченик Христофор бързо се разпространило от Изток на Запад. Той бил причислен от западните християни към групата на 14-те скоропомощници при различни беди.

Според древните житиета на свети Христофор при мъченическите му страдания се извършили много чудеса. Цели 12 часа той бил подложен под лъковете на множество войници и цялото му тяло било надупчено от забитите стрели. Една стрела се върнала обратно и извадила окото на стрелеца. Светият мъченик смесил останките от окото със земна пръст и той веднага прогледнал с напълно излекувано око. В тъмницата нарочно поставили при него двете блудници Ницея и Акилина, но Божият човек ги довел до покаяние и те се обърнали към християнската вяра. По-късно те били посечени с меч заради Христа и това станало преди да бъде обезглавен техният просветител Христофор. След като останал твърд във вярата си, когато сложили на главата му нажежен шлем, светият страдалец бил осъден на обезглавяване, за да се попречи по-нататък на масовото преминаване в християнството на поразените от ставащите с него чудеса Светите мощи на мъченик Христофор били пренесени от неговата родна Ликия чак в испанския град Толедо, а след това във френския манастиа Сен Дени. Част от неговите свети мощи се съхраняват сега и в римскатр катедрала «Свети Петър». Народното вярване всред западните християна го счита за закрилник от внезапна и неразкаяна смърт. Той е покровитеи на моряци и водачи на салове, на носачи и шофьори. Най-старите храмовл на светеца датират от V век в Халкидон и от VI век в Реймс (Франция